Ons clubhuis

Ons groepsgebouw aan de Verlengde Hoogravenseweg ligt op een centrale plek in Hoograven, op de grens van het noordelijke en zuidelijke deel van de langgerekte wijk, maar tegelijkertijd ook vlakbij het naastgelegen Rivierenwijk. Het is een gelijkvloers houten gebouw van ruim 200m³, speciaal voor (en door) onze groep gebouwd, en dan ook helemaal toegerust op alle activiteiten die onze verschillende leeftijdsgroepen doen.

De meeste van die activiteiten spelen zich af in de grote zaal van ruim 100m³, waar op zaterdag de Bevers en de Welpen spelen en waar op woensdagavond de Scouts actief zijn. Deze speltakken hebben ook nog alle drie apart de beschikking over een eigen lokaaltje, waar ze hun materialen kunnen bewaren en waar in kleinere groepjes activiteiten gedaan kunnen worden. De wat oudere jongeren van de Explorers en de wat jongere ouderen van de PlusScouts hebben op vrijdag- en maandagavond als hun thuisbasis het gezellige stamlokaal aan de andere kant van het gebouw, waar zelfs een televisie en een bar aanwezig zijn. Daarnaast heeft ook het bestuur nog de beschikking over een eigen ruimte, waarin onder meer een computer met printer beschikbaar zijn waar alle speltakken gebruik van kunnen maken.

In onze grote zaal hebben we voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken om hier vrij makkelijk de geluids- en lichtinstallaties van onze groep op te bouwen, en zo deze zaal geschikt te maken voor de verschillende grote activiteiten die we een aantal keren per jaar organiseren. Bovenin het gebouw is zelfs een aparte ruimte ingericht van waaruit je de zaal kan overzien en alle installaties aangestuurd kunnen worden. Bij die activiteiten kunnen we onze leden en gasten direct vanuit onze goed uitgeruste keuken bedienen, via de handige balie tussen deze twee ruimtes. Daarnaast zijn er in ons gebouw nog een aantal praktische en zeer handige ruimtes aanwezig, die voor ons als scoutinggroep eigenlijk onmisbaar zijn: een garage voor de aanhangers en de pionier palen, een groot magazijn voor al onze tenten en ander kampeermateriaal, en een klein magazijn helemaal propvol met spelmateriaal.

Omgeving

Ons gebouw ligt middenin Hoograven, maar is ook makkelijk en snel te bereiken vanuit Rivierenwijk en Lunetten, en we hebben zelfs leden afkomstig uit Houten. Scouting Hoograven is een echte ‘stads-scouting’ middenin de wijk, en hoewel we regelmatig met onze leden de natuur opzoeken, hebben we niet de beschikking over een eigen buitenterrein. We kunnen echter wel onbeperkt gebruik maken van de naastgelegen speeltuin, waar je vanuit ons gebouw zo instapt, en van het grote grasveld bij de sporthal die aan de andere kant van ons gebouw ligt.

Toevallig ligt ons gebouw vlakbij het hoofdkwartier van onze scoutingregio, waardoor ook de ScoutShop maar een paar honderd meter van ons gebouw is verwijderd. Wanneer onze leden worden ‘geïnstalleerd’, als ze nieuw zijn bij de groep of als ze over zijn gegaan naar een volgende leeftijdsgroep, dan is het dus vrij eenvoudig om aan het benodigde uniform en de bijbehorende insignes te komen.

Onderhoud

Ons gebouw wordt intensief gebruikt door al onze leden, van heel jong tot best oud, en er is dan ook regelmatig onderhoud nodig. Dit wordt volledig uitgevoerd door vrijwilligers. Het schoonmaken wordt wekelijks gedaan door de leiding van de speltakken.

Voor de technische klusjes, zoals schilderwerk en reparaties aan elektra, is er een klusteam, waar ze trouwens altijd nog wel wat extra helpende handjes kunnen gebruiken…

Geschiedenis

Februari 1946
Oprichting van de Juliana de Falconieri-groep (meisjes) door de Parochiële Jeugdraad van de St. Jan de Doper-parochie (Rooms-Katholiek). De eerste opkomsten vinden plaats in het ketelhuis van Wasserij Staatsen aan de Helling op Rotsoord.

April 1946
Oprichting van de St. Jan de Doper-groep (jongens), die hun eerste opkomsten houden in de Steenfabriek Van Seumeren aan de Liesbosweg. Niet lang daarna verhuisde ook de meisjesgroep hier naartoe.

Eind 1946
Gezamenlijke verhuizing van de Juliana de Falconieri-groep en de St. Jan de Doper-groep naar de zolder van de St. Jan de Doperschool aan de W.A.Vultostraat. De opkomsten van de jongens- en meisjesgroep waren streng gescheiden, maar ze organiseerden enkele keren per jaar ook wel grotere  activiteiten samen.

1960
De naam van de meisjesgroep wordt veranderd in de Judith-groep. Beide groepen bereiken rond deze tijd hun grootste omvang; de welpenhordes, kabouterkringen, verkennerstroepen en gidsengroepen hebben samen ruim tweehonderd leden.

1971
Plotselinge gedwongen verhuizing (omdat de school beweerd de zolder voor onderwijsdoeleinden nodig te hebben, wat nooit is uitgevoerd); na een zwerftocht langs zaaltjes in de buurt, kan de groep een noodgebouw aan de Opaalweg betrekken, waarbij het wel de bedoeling is dat deze grote houten keet slecht een tijdelijk onderkomen zal zijn. De meisjesgroep gaat op in de voortaan gemengde St. Jan de Doper-groep, maar de speltakken blijven wel gescheiden in aparte jongens- en meisjesgroepen.

1976
Het verblijf aan de Opaalweg duurde veel langer dan voorzien, wat een negatief effect had op het ledental, maar uiteindelijk vindt de groep weer een vaste basis in een eigen gebouw aan de Oranje-Nassaulaan, op een terrein van (en naast) de St. Jan de Doperkerk. De naam van de groep veranderd in Scouting Hoograven; de welpen houden wel de naam St. Jan de Doper-horde aan.

1990
Opnieuw een plotselinge gedwongen verhuizing (de kerkparochie blijkt de grond waar het groepsgebouw op staat verkocht te hebben, zonder de groep te informeren); na maandenlang opkomsten in het buurthuis te hebben moeten organiseren, wat wederom een negatief effect heeft op het ledental, kan de groep in oktober een nieuw eigen gebouw aan de Verlengde Hoogravenseweg in gebruik nemen. De scheiding tussen aparte speltakken voor jongens en meisjes wordt opgeheven; de kabouters gaan op in de welpen en de gidsen komen bij de verkenners, die later scouts gaan heten.

2002
Verbouwing; het gebouw aan de Verlengde Hoogravenseweg wordt helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd, aanzienlijk groter en met een geheel andere indeling, beter toegerust op de activiteiten van een scoutinggroep en met aparte lokalen voor de verschillende speltakken. Vanaf 2016 is dit de locatie waar Scouting Hoograven het langst zijn thuisbasis heeft.

Oprichtingsdatum: 01-01-1946
Organisatie- ID/ groepsnummer: 2173
Voormalige ideologie: Rooms- Katholiek
Regio: Regio Drie- Rivieren Utrecht
KvK 30242005
Vestigingsnr. 000021816743

Voorheen ook gedraaid onder de namen:
– Sint Jan de Doper
– Juliana de Falconerie groep
– Judith groep

Coördinaat X   O 5.11781183
Coördinaat Y   N 52.06863972